Tot eind vorige week 7% oversterfte t.o.v. 2018
Elk (extra) sterfgeval is er natuurlijk 1 teveel. Ook ik behoor door mijn leeftijd en hartproblemen tot de doelgroep met een verhoogd risico om vroegtijdig te overlijden aan het Corona-virus. Maar: is 7% echt heel veel? Wat als we meer of eerder of geen maatregelen hadden getroffen? Vragen, vragen, vragen!Cijfers
Omdat er zoveel onduidelijkheid is over wie het RIVM nu wel als coronadode registreert en wie niet, heb ik de sterftecijfers van het CBS er maar eens bij gepakt en daarbij dit jaar 2020 vergelijken met 2018, een jaar met een flinke griepgolf in de eerste maanden van dat jaar. Of deze CBS-cijfers ook echt kloppen, ook voor de meest recente weken van dit jaar, weten we niet maar je moet toch ergens van uit kunnen gaan.Wat als?
In Zweden is het coronabeleid gebaseerd op vrijwilligheid. Geen bijeenkomsten van meer dan 50 personen maar bijvoorbeeld wel restaurants die open zijn (met restricties). Tot nu toe zijn daar 233 sterfgevallen per miljoen inwoners te betreuren t.o.v. 266 in ons land.Vroege lockdown
Wat als onze regering 3 weken eerder een complete lockdown had ingesteld of, nog eerder, n.a.v. alarmerende berichten het carnaval in Brabant en Limburg had verboden? Het blijft gokken maar ik ben ervan overtuigd dat er dan minden sterfgevallen zouden zijn geweest.Economie
Onze economie krijgt een enorme dreun. Als pensionado verwacht ik dat mijn AOW wordt gehalveerd of omgezet in een bijstand voor ouderen en dat mijn pensioen verdampt. Daar zorgt de ECB wel voor met haar beleid in rente en geldvermeerdering. Maar ik red mezelf wel. Wat moeten die honderdduizenden ZZp-ers, kleine MKB-bedrijven en vooral natuurlijk de horecabedrijven als deze toestand nog maanden, en misschien wel jaar voortduurt?
Ik zie het somber in!