Met bestuursdwang, last onder dwangsom, bestuurlijk boete en binnentredingsrecht
Deze mooie woorden verzin ik niet maar citeer ik uit het klimaatakkoord. Wat 8 politieke partijen ook beweren om ons te paaien richting de verkiezingen van 20 maart, bovenstaande staat ons te wachten per 1-1-2021.
Tenzij
Ja, tenzij er voldoende verstandige burgers zijn die a] naar het stemlokaal gaan en b] op een politieke partij stemmen die tegen de klimaatwet hebben gestemd. Dat zijn er maar 4; De Partij voor de Dieren, het GPV, de PVV en het Forum voor Democratie.En wat kost ons dat?
En alweer volgens die 8 partijen, 4 in de coalitie en 2 in de oppositie die alle 6 in het gelid lopen van Klaver en Jetten, proberen ons wijs te maken dat dat allemaal bijna niets kost en dat het gehele kostenplaatje binnen het klimaatakkoord maar enkele miljarden per jaar kost. Ze vergeten er dan bij te vertellen dat bijvoorbeeld het massaal en verplicht van gas los gaan niet is meegerekend in de pro-forma kostenberekening van het CPB.Laatste kans
Nog voor de zomer gaat de Eerste kamer de klimaatwet hoogstwaarschijnlijk bekrachtigen ondanks een zwaar verlies van de coalitiepartijen. Maar zelfs de ooit rechtse VVD zit nu tot en met de elleboog in de endeldarm van Yasser Klaver van GroenLinks. Maar als verstandige maar ook bezorgde burgers woensdag 20 maart min of meer massaal zouden gaan stemmen op de PVV (niet mijn partij) of het FvD (die krijgt wel mijn stem) dan is het klimaattij misschien nog te keren als rechtse krachten de regering omver kunnen werpen en dat de VVD weer tot rede komt.
Dus, echt, laatste kans! STEM ZE WEG
Hier het volledige citaat uit een onderdeel van het klimaatakkoord:
"Het Rijk zorgt ervoor dat de gemeente juridische doorzettingsmacht heeft om afkoppeling van het aardgasnet te realiseren (bestuursdwang, last onder dwangsom, bestuurlijk boete 7 en binnentredingsrecht). Rijk en VNG bezien via welke wetgeving dit zal lopen. Beoogde inwerkingtreding: 1-1-2021. Voor een succesvolle uitvoering van de wijkgerichte aanpak is het nodig dat de gemeente kan waarborgen dat alle gebouwen in een gebied kunnen worden aangesloten op het warmtenet (in aanvulling op de afsluitbevoegdheid van de gemeente bij het aardgasvrij maken van een gebied). Bij de verdere uitwerking hiervan beziet het Rijk samen met partijen onder welke voorwaarden gebouweigenaren kunnen kiezen voor een andere vorm van warmtevoorziening dan aansluiting op het warmtenet.
Het Rijk zorgt ervoor dat de juridische positie van de
huurder geborgd is bij uitvoering van de juridische doorzettingsmacht van de
gemeente om afkoppeling van het aardgasnet te realiseren. Het Rijk spant zich
ervoor in dat wet- en regelgeving op het gebied van huur en verhuur zonodig
wordt aangepast om ervoor te zorgen dat huurders– ook wanneer verhuurders niet meewerken
- aanspraak kunnen maken op de benodigde aanpassing van de woning bij
uitvoering van de juridische doorzettingsmacht van de gemeente om afkoppeling
van het aardgasnet te realiseren. Gemeenten verankeren decentrale
energieregels, zoals het besluit om een gebied aardgasvrij te maken, in het
gemeentelijke omgevingsplan.