De ING-bank gaat mijn CO2-voetafdruk bijhouden
Al decennia lang heb ik een betaalrekening bij, eerst de Postbank en nu, de ING. Ten tijde van de Postbank was het inderdaad een prima bank, nette afschriftjes, betaalgiroboekjes, mogelijk ook een spaarbankboekje en dat was het dan. Verder niks, nada, de Postbank speelde gewoon bankje en iedereen was tevreden.
Rente
In 2009 werd 'mijn' Postbank overgenomen door de ING. Dat leek wel prima. Mooi logo, sponsor van Oranje en mooie kleur ook dat oranje.
En toen ging de rente zakken op spaargeld, op hypotheken, ja bijna op alles. Behalve mijn 'roodstaankrediet'. Als de maand even wat langer was dan je inkomsten, stond je even rood maar daar moest een flink rentepercentage op betaald worden. Ja tot wel 13 a 14%. Dat is voorwaar geen kattenpis maar die rente over een paar dagen een paar 100 Euro viel natuurlijk alles mee. Maar die rente bleef maar hoog. Herhaaldelijk heb ik ING daarop gewezen maar kreeg steeds een ontwijkend antwoord. Inmiddels is ook ING bestraft op het handhaven van de hoge rente.
Bankje spelen
Van een bank mag je verwachten dat ze bankje spelen met jouw en mijn geld maar deze bank gaat inmiddels verder. Reclame op TV is niet meer oranje maar meer en meer zwart waarbij het lijkt dat alleen gekleurde mensen nog een rekening mogen hebben bij deze instelling.
Maar nu wordt het menens. ING gaat mijn CO2-uitstoot meten. Voorlopig op vrijwillige basis wordt er natuurlijk bij gezegd maar neem maar van mij aan dat ze registreren wat ik waar koop en dat ze die info bewaren en klaarzetten om die info door te spelen naar de overheid.
Kredietsysteem
En daarmee kunnen we dus wachten op de aankondiging van de minister van klimaat dat we nog maar 1 keer per maand mogen tanken (met cash betalen na tanken kan dan natuurlijk nergens meer). Ook het kopen van een vliegticket wordt een voorrecht voor de elite en misschien een éénmalig iets (per jaar) voor de gewone, belastingbetalende burger.
Onzin? Niet realistisch?
Voor iedereen die dit scenario naar het rijk der fabelen verwijst, raad ik aan dit artikel in het AD van maart 2019 te lezen. Daar, in China, werkt dit systeem dus al volop!
Hieronder de inleidende paragraaf:
"De Chinese overheid heeft in 2018 in totaal 23 miljoen burgers verboden een trein- of vliegticket te kopen. De Chinezen in kwestie hadden een te lage score in het ‘sociaal kredietsysteem’, waarbij elke burger een bepaald aantal punten krijgt afhankelijk van zijn gedrag"
Ik overweeg over te stappen naar een andere bank. Doet u mee?
Reacties
Een reactie posten